بیمه مسئولیت یکی از 3 دسته های اصلی انواع بیمه نامه است که از بیمهنامه های ضروری برای افرادی است که صاحب کسب و کارهایی هستند که بر هر طریقی ممکن است به شخص ثالثی صدمه جانی یا مالی وارد کنند. این بیمه از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که عمدتا برای تمامی افراد دارای کسب و کار لازم و اجباریست.
در ادامه با انواع این بیمه نامه و و نحوه کار کردن آن و پوشش های آن آشنا میشوییم.
بیمه مسئولیت چیست؟
بیمه مسئولیت در واقع قراردادی است که در آن تعهد بیمه گذار به اشخاص ثالث آورده میشود.
در طول زندگی روزمره ما با اتفاقات و مسئولیت های زیادی مواجه هستیم و ممکن است روزهایی حادثهای برای ما رخ دهد که در آن ما به شخصی دیگر آسیب مالی یا جانی وارد کردهایم؛ بیمهنامه های مسئولیت در واقع برای اینکه بتوانیم بعد از هر حادثهای زودتر به روال عادی زندگی خود برگردیم مطرح شده است.
انواع بیمه مسئولیت
به طور کلی سه دسته اصلی برای بیمههای مسئولیت داریم، که شامل موارد ذیل میباشد:
- بیمه مسئولیت مدنی
- بیمه مسئولیت قراردادی
- بیمه مسئولیت متقابل
1. بیمههای مسئولیت مدنی
در این نوع بیمه، بیمه گذار متعهد میشود که اگر حادثه ای رخ دهد پاسخگو باشد. در واقع هرجا مسئولیتی بر عهده شخصی باشد این بیمه مطرح میشود. این بیمه به دو دسته اصلی بیمه مسئولیت مدنی عمومی و بیمه مسئولیت مدنی حرفه ای تقسیم میشود.
بیمه مسئولیت عمومی
افراد با کمک این بیمه میتوانند خساراتی که در صورت حادثه غیرعمدی برای اشخاص ثالث به وجود آورده میشود، را بپردازند.
بیمههای مسئولیت عمومی به دسته های مختلفی تقسیم میشوند که با هم در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
1. بیمه عملیات ساختمانی:
در این بیمه کارفرماها متعهد میشوند که اگر زیان مالی یا جانی در اجرای عملیات ساختمانی به اشخاص ثالث وارد شد، خسارت آنها را بپردازند. با این بیمه، مسئولیت کارفرما و کلیه عوامل اجرایی به طور مشترک در مقابل اشخاص ثالث، تحت پوشش قرار میگیرد.
2. بیمه تمام خطر پیمانکاران (C.A.R):
در پروژه های عمرانی و ساختمانی در حال احداث، ممکن است حوادثی پیش بینی نشده در حین اجرای پروژه ها برای انواع سازه از قبیل ساختمانهای مسکونی، اداری، برجها، کارخانجات، سیلوها، راهها، راه آهن، فرودگاه، مخازن آب، موج شکنها و مانند آن رخ بدهد که این بیمه آنها را پوشش میدهد.
3. بیمهی مسئولیت آتش سوزی:
این بیمه خطراتی مانند آتش سوزی، انفجار، ترکیدگی لولههای آب و ضایعات آب که باعث صدمه به اشخاص ثالث میشود، را پوشش میدهد. تفاوت این بیمه با بیمه آتش سوزی در این است که در این بیمه زیان های وارد شده به شخص ثالث تحت پوشش قرار میگیرد ولی در بیمه آتش سوزی فرد، خود و اموال خود را در مقابل آتش سوزی و مواردی از این قبیل بیمه میکند.
برای آشنایی بهتر با بیمه آتش سوزی مقاله بیمه آتش سوزی و 3 نوع آن را بخوانید.
4. بیمه جامع شهرداری:
این بیمه نامه برای جبران تمام خسارت های مالی و صدمات جانی ناشی از خطرات احتمالی عملیات عمرانی، زیر بنایی و … که تحت نظارت شهرداری انجام میشود، صادر میشود.
5. بیمه تابلوهای تبلیغاتی:
این بیمه خسارتی را که هنگام نصب و نگهداری تابلو های تبلیغاتی در قبال اشخاص ثالث ممکن است بوجود آید را تحت پوشش قرار میدهد.
6. بیمه مجموعههای ورزشی:
در این بیمه افراد زمانی که در مجموعه های ورزشی حضور دارند و حادثه ای مثل نقص عضو، صدمات جسمانی یا فوت رخ بدهد، و مدیریت مجموعه طبق قوانین مسئول شناخته شود خسارت را جبران میکند.
7. بیمه شکارچیان و محیط بانان:
بر اساس شرایط این بیمه نامه مسئولیت، شكارچیان و محیط بانان در صورتی که مجوز قانونی برای فعالیت داشته باشند، در برابر حوادثی که هنگام شكار یا انجام وظایف محیط بانی برای اشخاص ثالث به وجود آید، تحت پوشش بیمهای قرار میگیرند.
8. بیمه مسئولیت رایانه:
این بیمه نامه کلیه خسارت های فیزیکی وارد به رایانه اعم از آتش سوزی، انفجار، سیل، طوفان، زلزله، نشست و رانش زمین، سقوط از بلندی، برخورد جسم خارجی، نفوذ مایعات به داخل اجزا، حمل و جابجایی در محل مورد بیمه، نوسانات جریان الکتریسیته و سرقت با شکست حرز را حداکثر تا مقدار ارزش رایانه، تحت پوشش قرار میدهد.
9. بیمه حیوانات خانگی:
این بیمه تمامی هزینه های نگهداری از حیوانات خانگی مثل پرداخت هزینههای حوادث در اثر حمل و نقل، بیماری، سرقت، زایمان، هزینههای جراحی و بیمارستانی آنها را تحت پوشش قرار میدهد.
برای دریافت این بیمه برای حیوانات خانگی خود حتما لازم است شناسنامه و میکروچیپ برای حیوان خود همراه داشته باشید.
10. بیمه مدیران مراکز آموزشی:
مسئولیت افرادی که در مراکز آموزشی در حال کار یا تحصیل هستند، بر عهده مدیران این مراکز میباشد. به این منظور در صورتی که برای افراد حاضر در مرکز اتفاقی رخ بدهد، خسارت آن بر عهده مدیر مرکز است.
بیمه مسئولیت مدیران مراکز آموزشی به منظور پوشش خسارتهای جانی احتمالی برای افراد در مراکز آموزشی صادر میشود.
11. بیمه مدیران اردوها:
اگر زیانی به افراد حاضر در اردو وارد شود، مدیر اردو مسئول جبران خسارت است. به همین منظور بیمهی مسئولیت مدیران اردوها مطرح شده است.
12. بیمه مستأجر در مقابل موجر:
اگر در طول زمانی که مستاجر در خانه اجاره ای ساکن است، اتفاقی رخ بدهد و آسیبی به ملک وارد شود مستاجر باید خسارت آن را به موجر بپردازد. به همین منظور از بیمه مسئولیت مستاجر در قبال موجر استفاده میشود.