چندین تکه معکبی چوبی که با نماد های مختلف بیمه مسئولیت رو هم قرار گرفته اند و دستی در حال قرار دادن آخرین تیکه چوبی قرمز رنگ با یک مثبت روی آن است در پایین کادر تیتر بیمه مسئولیت چیست و انواع آن نوشته شده است

بیمه مسئولیت یکی از 3 دسته های اصلی انواع بیمه نامه است که از بیمه‌نامه های ضروری برای افرادی است که صاحب کسب و کارهایی هستند که بر هر طریقی ممکن است به شخص ثالثی صدمه جانی یا مالی وارد کنند. این بیمه از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که عمدتا برای تمامی افراد دارای کسب و کار لازم و اجباریست.

در ادامه با انواع این بیمه نامه و و نحوه کار کردن آن و پوشش های آن آشنا می‌شوییم.

بیمه مسئولیت چیست؟

بیمه مسئولیت در واقع قراردادی است که در آن تعهد بیمه گذار به اشخاص ثالث آورده می‌شود.

در طول زندگی روزمره ما با اتفاقات و مسئولیت های زیادی مواجه هستیم و ممکن است روزهایی حادثه‌ای برای ما رخ دهد که در آن ما به شخصی دیگر آسیب مالی یا جانی وارد کرده‌ایم؛ بیمه‌نامه های مسئولیت در واقع برای اینکه بتوانیم بعد از هر حادثه‌ای زودتر به روال عادی زندگی خود برگردیم مطرح شده است.

انواع بیمه مسئولیت

به طور کلی سه دسته اصلی برای بیمه‌های مسئولیت داریم، که شامل موارد ذیل می‌باشد:

  • بیمه مسئولیت مدنی
  • بیمه‌ مسئولیت قراردادی
  • بیمه مسئولیت متقابل

1. بیمه‌های مسئولیت مدنی

در این نوع بیمه، بیمه گذار متعهد می‌شود که اگر حادثه ای رخ دهد پاسخگو باشد. در واقع هرجا مسئولیتی بر عهده شخصی باشد این بیمه مطرح می‌شود. این بیمه به دو دسته اصلی بیمه مسئولیت مدنی عمومی و بیمه مسئولیت  مدنی حرفه ای تقسیم می‌شود.

بیمه مسئولیت عمومی

افراد با کمک این بیمه می‌توانند خساراتی که در صورت حادثه غیرعمدی برای اشخاص ثالث به وجود آورده می‌شود، را بپردازند.

بیمه‌های مسئولیت عمومی به دسته های مختلفی تقسیم می‌شوند که با هم در ادامه آنها را بررسی می‌کنیم.

1. بیمه عملیات ساختمانی:

در این بیمه کارفرماها متعهد می‌شوند که اگر زیان مالی یا جانی در اجرای عملیات ساختمانی به اشخاص ثالث وارد شد، خسارت آنها را بپردازند. با این بیمه، مسئولیت کارفرما و کلیه عوامل اجرایی به طور مشترک در مقابل اشخاص ثالث، تحت پوشش قرار می‌گیرد.

2. بیمه تمام خطر پیمانکاران  (C.A.R):

در پروژه های عمرانی و ساختمانی در حال احداث، ممکن است حوادثی پیش بینی نشده در حین اجرای پروژه‌‌ ها برای انواع سازه از قبیل ساختمان‌‌های مسکونی، اداری، برج‌‌ها، کارخانجات، سیلوها، راه‌ها، راه‌ آهن، فرودگاه، مخازن آب، موج‌ شکن‌‌ها و مانند آن رخ بدهد که این بیمه آنها را پوشش می‌دهد.

3. بیمه‌ی مسئولیت آتش سوزی:

این بیمه خطراتی مانند آتش‌ سوزی‌، انفجار، ترکیدگی‌ لوله‌های‌ آب‌ و ضایعات‌ آب‌ که باعث صدمه به اشخاص ثالث می‌شود، را پوشش می‌دهد. تفاوت این بیمه با بیمه آتش سوزی در این است که در این بیمه زیان های وارد شده به شخص ثالث تحت پوشش قرار می‌گیرد ولی در بیمه آتش سوزی فرد، خود و اموال خود  را در مقابل آتش سوزی و مواردی از این قبیل بیمه می‌کند.

برای آشنایی بهتر با بیمه آتش سوزی مقاله بیمه آتش سوزی و 3 نوع آن را بخوانید.

4. بیمه جامع شهرداری:

این ‌بیمه‌ نامه برای جبران تمام خسارت‌ های مالی و صدمات جانی ناشی از خطرات احتمالی عملیات عمرانی، ‌زیر بنایی و … که تحت نظارت شهرداری انجام‌ می‌شود، صادر می‌شود.

5. بیمه تابلوهای تبلیغاتی:

این بیمه خسارتی را که هنگام نصب و نگهداری تابلو های تبلیغاتی در قبال اشخاص ثالث ممکن است بوجود آید را تحت پوشش قرار می‌دهد.

6. بیمه مجموعه‌های ورزشی:

در این بیمه افراد زمانی که در مجموعه های ورزشی حضور دارند و حادثه ای مثل نقص عضو، صدمات جسمانی یا فوت رخ بدهد، و مدیریت مجموعه طبق قوانین مسئول شناخته شود خسارت را جبران می‌کند.

7. بیمه شکارچیان و محیط بانان:

بر اساس شرایط این ‌بیمه‌ نامه مسئولیت، شكارچیان و محیط بانان در صورتی که مجوز قانونی برای فعالیت داشته باشند، در برابر حوادثی که هنگام شكار یا انجام وظایف محیط بانی برای اشخاص ثالث به وجود آید، تحت پوشش بیمه‌‌ای قرار‌ می‌گیرند.

8. بیمه مسئولیت رایانه:

این ‌بیمه‌ نامه کلیه خسارت‌ های فیزیکی وارد به رایانه اعم از آتش‌ سوزی، انفجار، سیل، طوفان، زلزله، نشست و رانش زمین، سقوط از بلندی، برخورد جسم خارجی، نفوذ مایعات به داخل اجزا، حمل و جابجایی در محل مورد بیمه، نوسانات جریان الکتریسیته و سرقت با شکست حرز را حداکثر تا مقدار ارزش رایانه، تحت پوشش قرار می‌دهد.

9. بیمه حیوانات خانگی:

این بیمه تمامی هزینه های نگهداری از حیوانات خانگی مثل پرداخت هزینه‌های حوادث در اثر حمل و نقل، بیماری، سرقت، زایمان، هزینه‌های جراحی و بیمارستانی آنها را تحت پوشش قرار می‌دهد.

برای دریافت این بیمه برای حیوانات خانگی خود حتما لازم است شناسنامه و میکروچیپ برای حیوان خود همراه داشته باشید.

10. بیمه مدیران مراکز آموزشی:

مسئولیت افرادی که در مراکز آموزشی در حال کار یا تحصیل هستند، بر عهده مدیران این مراکز‌ می‌باشد. به این منظور در صورتی که برای افراد حاضر در مرکز اتفاقی رخ بدهد، خسارت آن بر عهده مدیر مرکز است.

بیمه مسئولیت مدیران مراکز آموزشی به منظور پوشش خسارت‌‌های جانی احتمالی برای افراد در مراکز آموزشی صادر می‌شود.

11. بیمه مدیران اردوها:

اگر زیانی به افراد حاضر در اردو وارد شود، مدیر اردو مسئول جبران خسارت است. به همین منظور بیمه‌ی مسئولیت مدیران اردوها مطرح شده است.

12. بیمه مستأجر در مقابل موجر:

اگر در طول زمانی که مستاجر در خانه اجاره ای ساکن است، اتفاقی رخ بدهد و آسیبی به ملک وارد شود مستاجر باید خسارت آن را به موجر بپردازد. به همین منظور از بیمه مسئولیت مستاجر در قبال موجر استفاده می‌شود.

بیمه‌های مسئولیت مدنی حرفه ای

هر فردی در طول سابقه کاری خود ممکن است باعث بروز خسارت هایی به افراد دیگر شود. بیمه‌ های مسئولیت حرفه‌‌ ای متعهد جبران خسارت‌های ناشی از شغل و حرفه افراد به دیگران است.

بیمه های مسئولیت حرفه ای چند شاخه دارد که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

1. بیمه‌ی مسئولیت مدنی تولید کنندگان :

این بیمه تعهد تولید کننده در قبال مصرف کننده ست. اگر کالایی که تولید شده زیانی به مصرف کننده وارد کند این بیمه ضرر و زیان را جبران می‌کند. این بیمه برای توزیع کنندگان و فروشندگان هم قابل اجرا است.

2. بیمه‌ی مسئولیت مدنی حرفه‌ای پزشکان و پیراپزشکان:

این بیمه تعهد می‌دهد که خطا، اشتباه یا کوتاهی پزشکان یا پیراپزشکان را برعهده بگیرد.

خسارات تحت پوشش این بیمه

زیان هایی که در صورت وقوع تحت پوشش بیمه‌نامه مسئولیت پزشکان قرار می‌گیرند شامل موارد زیر است:

  1. غرامت فوت
  2. غرامت نقص عضو
موارد خارج از پوشش
  • انجام هر فعالیتی خارج از حد تعهد کاری و صنفی پزشک و پیرا پزشک
  • استفاده از مشروبات الکلی، استعمال مواد مخدر یا داروی خواب آور که تمرکز و هوشیاری موردنیاز جهت انجام وظیفه را از پزشک یا پیراپزشک سلب کرده و موجب بروز خطا شود.
  • انجام هر فعالیتی که خارج از ضوابط پزشکی و یا خلاف قوانین و مقررات جاری باشد.
  • هر گونه آسیبی که منشاً آن تشعشعات یونیزه کننده یا رادیو اکتیو و انرژی هسته‌ای باشد، مگر در صورتی که استفاده از این موارد برای معالجه بیمار لازم و ضروری باشد.
  • هر گونه خسارت ناشی از عدم النفع. عدم‌النفع در این موضوع به معنی محروم ماندن از منفعت یا کسب درآمد به دلیل اتفاق پیش آمده است.
3. بیمه‌نامه مسئولیت مدنی کارفرما در قبال کارکنان:

این بیمه، مسئولیت کارفرمایان را در برابر زیان‌های به وجود آمده به کارکنان و کارمندان به عهده می‌گیرد. بر اساس این بیمه‌نامه اگر حادثه‌ای رخ دهد، بیمه ضررهای مالی و جانی وارده شده را جبران می‌کند.

در این نوع بیمه کارمندان استخدامی، قراردادی، روز مزد و… هیچ فرقی با هم ندارند و تمامی کارمندان یا کارگران می توانند تحت پوشش این بیمه قرار بگیرند.

درباره پوشش های این بیمه نامه در پیج اینستاگرام پستی با عنوان پوشش های بیمه مسئولیت کارفرما  بیشتر بخوانید.

4. بیمه مسئولیت حرفه‌ای مهندسین در ساختمان‌ها:

طبق این بیمه نامه، مسئولیت حرفه‌ای این افراد در ارتباط با طراحی، محاسبه و بازرسی ساختمانی تحت پوشش قرار می‌گیرد.

بر اساس قوانین این بیمه‌نامه، قانون نظام مهندسی ساختمان، قانون شهرداری و آئین‌نامه‌‌ های اجرایی مرتبط، مسئولیت مهندسین نسبت به مالکین ساختمان‌ها، افراد ثالث (مانند همسایگان، عابرین و …) و کارکنان اجرایی پروژه ساختمانی تحت پوشش بیمه‌ای قرار خواهد گرفت.

5. بیمه‌نامه مسئولیت حرفه‌‌ای دلالان رسمی:

این بیمه برای جبران خسارت‌‌های مالی احتمالی ناشی از مسئولیت دلالان رسمی بیمه صادر می‌شود.

6. بیمه‌ی مسئولیت حرفه‌‌ای نمایندگان بیمه:

این بیمه به منظور جبران خسارت‌‌های مالی احتمالی ناشی از مسئولیت نمایندگان بیمه صادر می‌شود.

7. بیمه‌نامه مسئولیت حرفه‌‌ای پارکینگ:

افرادی که از پارکینگ های عمومی و خصوصی استفاده می‌کنند ممکن است دچار خسارت یا زیان شوند، در این صورت این بیمه خسارت آنها را پوشش می‌دهد.

8. بیمه‌ی مسئولیت حرفه‌ای مسئول فنی بیمارستان‌‌ها، کلینیک‌ها و درمانگاه‌‌ها:

این بیمه غرامت فوت یا نقص عضو بیماران که ناشی از سهل انگاری مسئول فنی (در چهارچوب وظایف محوله از جانب وزارت بهداشت و درمان در محدوده بیمارستان) است را پوشش می‌دهد.

خسارت‌های ‌‌وارد شده به افراد به دلیل عدم کارایی، فقدان و یا نقص در امکانات پزشکی، جراحی و دوران بستری بیمار که منجر به خسارت‌های بدنی بیماران گردد، تحت پوشش خواهد بود.

9. بیمه شرکت‌های نصب و نگهداری آسانسور، بالابر و پله ‌برقی:

در این ‌بیمه‌نامه جبران خسارت‌های جانی، فوت‌ و نقص‌ عضو وارد به سرنشینان آسانسور تحت پوشش قرار می‌گیرد.

10. بیمه‌نامه مسئولیت حرفه‌‌ای شهربازی و اماکن تفریحی:

این بیمه خسارت هایی که در طول استفاده از وسایل بازی برای افراد اتفاق می افتد را تحت پوشش قرار می‌دهد.

11. بیمه هتل داران و مدیران واحدهای اقامتی:

در این بیمه وقتی مسافران در محل های اقامتی حضور دارند و خسارتی برای آنها پیش می آید، خسارت را جبران می‌کند.

12. بیمه مدیران مهدکودک:

مدیران مهدکودک در قبال بچه ها مسئولیت دارند. اگر برای بچه ها در مهدکودک اتفاقی رخ دهد این بیمه بچه ها را تحت پوشش قرار می‌دهد.

13. بیمه مدیر سینما:

پوشش بروز خسارت‌های جانی و خطرات احتمالی برای افراد استفاده‌کننده از سالن‌های سینما، کنسرت و اجلاس به عهده مدیران این سالن‌ها‌ می‌باشد. این بیمه نامه نیز برای مدیران سالن‌‌های سینما، کنسرت و اجلاس به همین دلیل صادر‌ می‌شود.

14. بیمه مدیران رستوران‌ها:

این ‌بیمه‌ نامه خسارات جانی ناشی از خطرات احتمالی افراد ‌‌استفاده‌کننده از فضا و تجهیزات رستوران‌‌ها و استراحتگاه‌ های ساحلی را پوشش‌ می‌دهد.

15. بیمه نگهبانان مسلح بانک‌ها:

‌بیمه‌نامه مسئولیت نگهبانان مسلح بانک‌ها، کلیه خسارات جانی و مالی ناشی از خطرات احتمالی نگهبانان مسلح بانک‌‌ها را تحت پوشش قرار‌ می‌دهد.

16. بیمه تعمیرگاه‌های مجاز خودرو:

این ‌بیمه‌نامه با هدف پوشش کلیه خسارات احتمالی ناشی از خطرات موجود در تعمیرگاه‌های مجاز صادر می‌شود، چرا که مسئولیت تمام خسارت‌‌های ‌‌وارد شده بر خودروها در طول مدتی که در تعمیرگاه‌‌ها هستند، بر عهده صاحبان تعمیرگاه‌‌ها‌ می‌‌باشد.

17.  بیمه‌نامه مسئولیت حرفه‌‌ای وکلای دادگستری:

این ‌بیمه‌نامه با هدف پوشش مسئولیت خسارت‌های مالی ناشی از وکلای دادگستری در مقابل اشخاص ثالث صادر می‌شود.

18. بیمه سردفتران و دفتریاران:

این ‌بیمه‌نامه با هدف پوشش خسارت‌‌های مالی احتمالی ناشی از مسئولیت سردفتران و دفتریاران برای افراد ثالث صادر می‌شود.

19. بیمه مراقبین در منزل:

این ‌بیمه‌نامه با هدف پوشش کلیه خسارت‌های جانی ناشی از مسئولیت مراقبین کودک و سالمند در منزل صادر می‌شود.

بیمه مسئولیت قراردادی

این نوع بیمه نامه بر اساس قانون و به صورت یک توافق قراردادی میان طرفین است. این بیمه، تعهد اشخاص در قبال قرارداد ضمنی و صریحی است که فرد به دلیل کم‌کاری و کوتاهی بر عهده می گیرد.

بیمه مسئولیت متقابل

این نوع بیمه تعهد یک جانبه یک شخص به شخص دیگر است. این نوع بیمه، پوشش‌های بسیار زیادی دارد و از انعطاف بسیاری مطابق با شرایط بیمه‌گذار برخوردار است. به سبب محدود نبودن و باز بودن شرایط و پوشش‌های این بیمه معمولا شرکت‌های زیادی این نوع را ارائه نمی‌دهند و یا از پذیرفتن آن خودداری می‌کنند.

عوامل موثر در قیمت بیمه مسئولیت

در تمامی انواع بیمه‌نامه‌های مسئولیت، از جمله پارامترهای تاثیرگذار بر قیمت تعداد دفعات زیان‌های تحت پوشش است. اما به دلیل اینکه بیمه‌گذار می‌تواند تقاضای پوشش زیان‌های اضافی را نیز داشته باشد، حق‌بیمه این موارد نیز به حق‌بیمه اصلی اضافه می‌شود.

شما می‌توانید با مراجعه به پست اینستاگرام ما با عنوان بیمه مسئولیت را بدون ثبت اسم بخرید، در مورد خرید بیمه مسئولیت اطلاعات بیشتری کسب کنید.

فسخ و بطلان بیمه‌نامه

‌بیمه‌ نامه را‌ می‌توان قبل از انقضای مدت آن، با اخطار قبلی کتبی، از طرف ‌بیمه‌گر یا ‌بیمه‌گذار در موارد زیر فسخ نمود :

از طرف بیمه گر:

  • در صورتی که حق‌بیمه و ‌‌حق‌بیمه اضافی در سررسید‌های مقرر پرداخت نشود.
  • در صورتی که خطر تشدید شود یا بیمه گذار حق بیمه اضافی مربوطه را پرداخت نکند.
  • در صورت کتمان یا اظهار خلاف واقع ‌بیمه‌گذار به طور غیر عمد درباره وضعیت خطر و احراز این امر قبل از وقوع حادثه.

از طرف بیمه گذار:

  • در صورتی که تشدید خطر کاهش داشته باشد یا از بین برود ولی بیمه گر به تخفیف حق بیمه راضی نشود.
  • در صورتی که بیمه از طرف ‌بیمه‌گر فسخ شود، باید ‌‌حق‌بیمه مدتی که باقی مانده است به صورت روز شمار محاسبه و به ‌بیمه‌گذار بازگردانده شود. (به استثنای موارد مندرج در قانون بیمه) در صورتی که بیمه  ‌بیمه‌نامه از طرف ‌بیمه‌گذار فسخ شود، ‌‌حق‌بیمه برگشتی ‌‌بر اساس تعرفه بیمه کوتاه مدت محاسبه خواهد شد.

همانطور که خواندید بیمه مسئولیت پوشش های فراوان و انواع مختلفی دارد که هرکدام از آنها قوانین خودشان را دارند. اگر نمی‌دانید کدام بیمه برای شما مناسب است یا قوانین مربوط به آن را نمی‌دانید و نیاز به مشاوره دارید با شماره ۰۹۹۱۰۸۲۰۷۸۸ برای گرفتن مشاوره تماس بگیرید.

ما به عنوان مشاوره بیمه به شما در خرید بیمه مناسب خود کمک می کنیم.

منبع:


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *