همه ی ماهایی که چندین سال هست سرکار میرویم حتما به این فکر افتاده ایم که بعد از بازنشستگی چه شرایطی برایمان فراهم میشود و چگونه میتوانیم با وجود اینکه دیگر سرکار نمیرویم اما همچنان از حقوق و مزایای کافی برخوردار شویم.این مساله با وجود بیمه تامین احتماعی تا حد زیادی قابل حل است.
قبل از خواندن این مقاله میتوانید به مقاله ی انواع بیمه نامه مراجعه کنید تا با آشنا شدن با انواع بیمه، بتوانید بیمه تامین اجتماعی را به خوبی درک کنید.
بیمه تامین اجتماعی چییست؟
بیمه تامین اجتماعی درواقع طبق قانون، بعد از بازنشستگی مستمری به افراد میدهد که از این طریق فرد بیمه شده از حقوق و مزایا همچنان بعد از بازنشستگی میتواند استفاده کند.
انواع بیمه تامین اجتماعی
- بیمه اجباری
- بیمه خویش فرما
- بیمه بیکاری
بیمه اجباری:
بیمه اجباری مهم ترین دسته بندی بیمه تامین اجتماعی است. تمام افرادی که با یک شخص حقیقی و حقوقی کار میکنند و قرارداد دارند شامل بیمه اجباری تامین اجتماعی میشوند. حق بیمه این بیمه نامه 30 درصد است که 23 درصد آن را کارفرما و 7 درصد را شخص بیمه شده میپردازد.
یک نوع بیمه اختیاری هم در این بین وجود دارد که تفاوت هایی با بیمه اجباری تامین اجتماعی دارد.
تفاوت های بیمه اجباری و اختیاری
- درصد حق بیمه
- بیمه بیکاری
درصد حق بیمه
درصد حق بیمه در بیمه اجباری همانطور که گفته شد 30 درصد است و در بیمه اختیاری درصد حق بیمه 27 درصد تعیین شده که توسط بیمه گذار پرداخت میشود.
بیمه بیکاری
کسانی که بیمه اختیاری دارند تحت پوشش بیمه بیکاری قرار نمیگیرند. این افراد به این علت که کارفرما ندارند و در مکان هایی که کد کارگاهی ندارند مشغول به کار هستند، مشمول بیمه بیکاری نمیشوند.
بیمه خویش فرما
گاهی اوقات بعضی افراد بدون داشتن قرار داد با شخصی، به صورت تنها یا به عنوان کارفرما مشغول به کار هستند. در این شرابط بیمه خویش فرما به این افراد تعلق میگیرد. بیمه خویش فرما به دو دسته تقسیم میشود.
- مشاغل آزاد و حرَف
- بیمه اختیاری
مشاغل آزاد و حرَف:
این بیمه مناسب افرادی هست که به حرفه یا شغل خاصی مشغول هستند و یک یا چند کارگر دارند یا خود به تنهایی به عنوان کارفرما مشغول به کار هستند. برای استفاده از این نوع بیمه، فرد باید مجوز اشتغال صادر شده از مراکز ذیصلاح را داشته و یا مدرک تشخیص هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی را ارائه دهد. افراد با پرداخت درصد های مختلف به صورت 12، 14 و 16 درصد میتوانند از این بیمه برخوردار شوند.
بیمه اختیاری:
بیمه اختیاری برای افرادی هست که هیچ نوع بیمه ای ندارند و در هیچکدام از ۲ دسته بیمه اجباری یا مشاغل آزاد و حرَف، قرار نمیگیرند. در بیمه اختیاری نیز انواع مزایای مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی، فوت و تعهدات درمانی و هزینههای مرتبط، کمکهزینه ازدواج و... ارائه و پرداخت میشود.
بیمه بیکاری
این بیمه مخصوص زمان هایی ست که شما مشغول به کار بودید به دلیل غیر ارادی از کار بیکار شدید. دلایل غیر ارادی مثل اتش سوزی، زلزله، جنگ، سیل یا حتی احساس نیاز نکردن کارفرما به ادامه فعالیت شما.
شرایط برخورداری از بیمه بازنشستگی
برای اینکه از این بیمه برخوردار شوید لازم است که اگر اقا هستید حداکثر 60 سال و اگر خانم هستید حداکثر 55 سال سن داشته باشید. همچنین باید 20 سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشید.
بیمه تامین اجتماعی برای اتباع خارجی
تمامی اتباع خارجی فعال در ایران که دارای مجوز اشتغال از سازمان وزارت راه، کار و رفاه اجتماعی یا اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان هستند، میتوانند تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار گرفته و همچنین توسط کارفرما بیمه شوند. البته اگر فرد خارجی در کشور خود بیمه شده باشد و در ایران کار کند، سازمان تأمین اجتماعی مکلف نیست تا فرد را بیمه اجباری کند.
در ادامه ویدیویی تهیه شده که در آن درمورد بیمه تامین اجتماعی و بیمه عمر به خوبی توضیح داده شده است.